Autisme en communicatie

AUTISMECENTRAALMETHODIEK

Wie leeft of werkt met mensen met autisme komt elke dag wel stukjes tegen van de puzzel die autisme net zo boeiend maakt. Sommige stukjes merken we op in onze samenwerking of begeleiding, andere in de manier waarop mensen met autisme in het leven staan. Vaak gaat het om wat we zien, om gedrag. Om dingen die mensen met autisme wel of niet doen. Om dingen die ze zeggen of ons op een andere manier proberen duidelijk te maken.

Heel wat puzzelstukjes passen wonderwel in een gezin, een leefgroep, een klas of werkplek. Ook mensen met autisme verdienen immers hun plaats in onze maatschappij. Ieder met eigen sterke kanten, maar ook met eigen moeilijkheden. Net zoals iedereen. Andere stukjes gedrag zijn dan weer veel moeilijker te plaatsen. Heel wat begeleiders (ouders, leerkrachten, leefgroepbegeleiders, coaches...) vinden de puzzel van autisme een stuk minder boeiend als er botsingen in samenleven en -werken ontstaan. Wanneer mensen met autisme opdrachten weigeren, niet willen meewerken, ogenschijnlijk niets communiceren of enkel ‘probleemgedrag’ vertonen. Maar autisme is geen gedrag, of het nu gaat om passend of moeilijk. Wat je wel en niet zegt of doet, wordt immers aangestuurd vanuit je denken. Ons brein helpt ons door het leven door alles wat we waarnemen te ontcijferen en op die manier zullen we, bewust en onbewust, altijd denken voor we iets doen. En daar zit autisme: in het denken. Maar dat zien we niet. Het blijft in tegenstelling tot gedrag, onzichtbaar. Met andere woorden, gedrag is slechts het topje van de ijsberg. Onzichtbaar onder water ligt de oorzaak van het gedrag. En daar ligt dus ook autisme. Alleen maar reageren op gedrag (denk maar aan gedrag enkel bestraffen, negeren of belonen), heeft dan ook zelden veel zin.
Zes fundamenten 
De AutismeCentraalMethodiek helpt je anders kijken naar het gedrag van mensen met autisme én naar je eigen begeleiding. Aan de hand van zes kernbegrippen die je gemakkelijk kan onthouden als je de eerste zes letters van het alfabet kent, helpt de methodiek je om een autismevriendelijke school-, leefgroep-, thuis- of werkomgeving te creëren. Het is geen standaardpakket dat je zal zeggen wat je wel en niet moet doen. Het is geen wondermiddel dat alle moeilijkheden magisch uit de wereld zal helpen. Het is een duidelijk overzicht dat je doet inzien waar kansen liggen.

Autistisch denken
Basisrust
Concrete Communicatie
Dubbelspoor
Eigenheid
Functionaliteit

Autisme Centraal combineert zes onlosmakelijk verbonden kernbegrippen die je inspireren om op een weldoordachte manier mensen met autisme te begeleiden.
In elke omgeving, met alle leeftijden of verstandelijke niveaus.
Een controlepaneel voor creatieve denkers
Hoewel de AutismeCentraalMethodiek geen kant-en-klaar actieplan is, bieden we je wel een duidelijke houvast. We maken gebruik van een controlepaneel zoals je dat misschien wel kent van een professionele dj. Denk dan niet aan die man die tijdens een trouwfeest in de plaatselijke parochiezaal met een geweldige installatie aangesleurd komt, maar eigenlijk gewoon enkel een cd’tje in een lader stopt. Vergeet ook de dj’s die uitverkochte danstempels in vuur en vlam kunnen zetten, maar de avond zelf niet veel meer doen dan klakkeloos aan een knopje draaien om een vooropgenomen beat in gang te zetten. Dat zou immers betekenen dat je fundamenteel niets doet met je handelen.
Dit controlepaneel is een stevig stukje zelfreflectie. Het uitgangspunt is niet: ‘hoe kan ik het gedrag van iemand met autisme controleren om het precies naar mijn hand te zetten?’. Het paneel helpt je wel jouw aanpak en visie te monitoren. Je neemt controle op je doen en laten als begeleider of ouder van een uniek iemand met autisme. Aan de hand van de maar liefst 52 knopjes en schuivers doet het paneel je nadenken: hoe kan ik de wereld begrijpelijk maken voor iemand met autisme?
Niet enkel biedt het paneel je op deze manier een blik in wat wel en niet goed werkt, maar vooral ook inspiratie aan de mensen die je ondersteunt. De AutismeCentraalMethodiek helpt je namelijk om mensen te helpen: via het controlepaneel ondersteunen we mensen met autisme om ook zelf controle te nemen op de mogelijkheden en valkuilen die ze elke dag ervaren.

Bent u op zoek naar ondersteuning voor uzelf, uw kind, uw partner of iemand anders?

Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons op nemen om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Klik op onderstaande knop om naar onze contactpagina te gaan!