Hulp met de vorm van taal

Sociaalcommunicatieve beperkingen en stereotiep, repetitief gedrag en specifieke interesses vormen de kernproblemen van autisme. Dit kan zich op verschillende manieren uiten en met een verschillende intensiteit of ernst voorkomen. Wat betekent dat mensen met autisme heel erg van elkaar kunnen verschillen. Vandaar dat men de term autismespectrumstoornis gebruikt om zo te verwijzen naar de verschillende manieren waarop de stoornis zich uit.

Een autismespectrumstoornis is een ontwikkelingsstoornis. Dat wil echter niet zeggen dat kinderen of volwassenen met autisme zich niet ontwikkelen. Het is aangetoond dat ze tal van dingen kunnen leren. De uitingen van de stoornis kan in de loop van de ontwikkeling van de persoon veranderen, zowel qua aard als qua intensiteit en dat ook op volwassen leeftijd.

Met de vijfde editie van de DSM werden de hoofddomeinen van drie naar twee teruggebracht:

  • Beperkingen in de sociale communicatie en interactie
  • Repetitief gedag en specifieke interesses.

Voor de meer uitgebreide beschrijving en verklaring van de kenmerken bespreken we sociale communicatie en interactie afzonderlijk.

 

kenmerken van autisme triade

Bent u op zoek naar ondersteuning voor uzelf, uw kind, uw partner of iemand anders?

Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons op nemen om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Klik op onderstaande knop om naar onze contactpagina te gaan!